Možeš li da pišeš, a da ne brišeš?

Vjerujem da ti je muka svaki put kad treba nešto da napišeš? U tim trenucima ti se čini da bi moglo bilo šta drugo da se radi, samo da se izbjegne pisanje. I da ti nije dobro od samog pogleda na tastaturu, ili olovku i papir. Svaka rečenica, teškom mukom napisana, djeluje ti loše i besmisleno, a reakciju onoga ko to treba da čita ne smiješ ni da zamisliš. Slično se osjećaš i kada treba da pripremiš neku prezentaciju?

Ili, potpuno suprotno, voliš da pišeš, uživaš u tim trenucima, ali nemaš hrabrosti da napisano podijeliš s bilo kim, jer se plašiš kritike. Dok pišeš, čini ti se da tačno znaš šta želiš da kažeš i kako da oblikuješ misao, ali kad nakon pisanja, ponovo to iščitaš, izgubiš samopouzdanje i poželiš da sve napisano izbrišeš?

Ili, jednostavno, želiš da istražuješ, saznaješ nove stvari, razvijaš nove vještine, upoznaješ nove ljude i razmjenjuješ mišljenja i iskustva.

Ako se prepoznaješ u bilo čemu od prethodno napisanog, onda si na pravom mjestu i čitaj dalje.

Projekat kreativnog pisanja „Piši, ne briši“

U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Grada Gradiška UG Čuđenje počinje sa realizacijom Projekta kreativnog pisanja „Piši, ne briši“. Projekat će se odvijati kroz tematske radionice kreativnog pisanja, koje su namijenjene mladim ljudima od 14 do 23 godine. Učešće na svim radionicama je potpuno besplatno. Ponesite samo dobro raspoloženje i želju da istražite i saznate nove stvari.

Zašto su radionice kreativnog pisanja „Piši, ne briši“ baš za mene?

Kroz ove radionice kreativnog pisanja, nećeš samo učiti da budeš pisac, odnosno, da pišeš pjesme, priče ili drame. Naučićeš kako da vještine kreativnog pisanja upotrijebiš u svim sferama života – počev od pisanja imejla i poslovnog pisma, preko različitih vrsta novinarskih tekstova do izuzetno traženih prodajnih tekstova i sadržaja za veb stranice ili društvene mreže. Shvatićeš da je u svakoj profesiji važna vještina pričanja ili pisanja zanimljive priče koja će privući i zadržati pažnju.

A poboljšaćeš i svoju vještinu pisanja obaveznih školskih pismenih zadataka 🙂

Svaka radionica je prilagođena uzrastu i predznanju učesnika, a odvijaće se kroz niz vježbi i praktičnih primjera. Kroz kreativne vježbe, diskusije i razgovore sa našim piscima i mentorima, naučićeš kako da istražuješ i izražavaš svoje ideje, što ti može pomoći u izboru fakulteta, škole ili profesije. Shvatićeš da kreativnost nije važna samo za pisanje, već i za bilo koje drugo zanimanje kojim ćeš se baviti.

Razvićeš svoje samopouzdanje i naučiti kako da konstruktivno iznosiš svoje stavove i komuniciraš s osobama čije se mišljenje razlikuje od tvoga, a da ne dođete u konfliktnu situaciju.

Dobićeš mogućnost da prođeš kroz kompletan stvaralački proces i da svoje tekstove objaviš. 

I još jednom da ponovim, učešće u svim aktivnostima je potpuno besplatno.

Kako su radionice zamišljene?

Radionice su podijeljene u pet tematskih cjelina:

  • Pisanje scenarija – dramska radionica
  • Marketinško pisanje – kopirajting radionica
  • Novinarsko i publicističko pisanje – PR radionica
  • Pisanje kratke priče – radionica za prozne pisce
  • Pisanje lirike – poetska radionica

Svi učesnici mogu da biraju jednu ili više radionica u skladu sa svojim potrebama i željama. U toku rada, dobićete prateće materijale koji će rad učiniti zabavnim i koje ćete zadržati i po okončanu projekta. Na kraju projekta, svaki učesnik će dobiti pdf zbornik sa najboljim radovima nastalim tokom projekta.

Radionice će voditi profesori i pisci s mnogo godina praktičnog iskustva u pisanju i mentorskom radu s tvojim uzrastom.

Kako da se prijaviš na radionicu?

Dovoljno je da nam pošalješ imejl, sa svojim osnovnim podacima, imenom, uzrastom i brojem telefona, pa će neko od nas da ti se javi. Na početku čak ne moraš ni da se odlučiš za radionicu, već kroz razgovor s mentorima i upitnik koji ćeš popuniti, saznaćeš šta ti najviše odgovara.

info@cudjenje.org
065 662 270

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).